Ayurvedische benadering en behandeling bij Vleesbomen-Myomen

Ayurvedische benadering en behandeling bij Vleesbomen-Myomen

DELEN
 

Vleesbomen zijn vandaag de dag een veel voorkomend probleem. Het is een tumor dat zich in de vrouwelijke voortplantingsorganen nestelt en komt bij meer dan een kwart van de vrouwen tussen de 30 en 40 jaar oud voor. Vleesbomen zijn over het algemeen erg klein en veroorzaken ook geen problemen, maar 30 procent groeit wel uit tot een behoorlijk probleem met een potentieel gewicht van meer dan 10 kilogram.

Vleesbomen zijn goedaardige tumoren die groeien in de zachte spierlaag en het bindweefsel van de baarmoeder. Soms groeien ze ook aan de buitenkant van de baarmoeder. Deze tumoren zijn de meest voorkomende goedaardige tumoren bij vrouwen en zijn vaak de oorzaak van het verwijderen van de baarmoeder, ook wel hysterectomie genoemd.

Vleesbomen zijn een aandoening van de mensturatie kanalen (Artava vaha srotas) die is ontstaan door een vervuilde Kapha dosha, Vata dosha en het bloed. Ook kan de Pitta dosha worden verdrongen. Het is belangrijk dat de behandeling altijd in het teken staat van het herstel van de balans van de drie dosha’s.

Als de vleesbomen op de baarmoeder wand groeien dan kunnen ze op de blaas en darmen drukken. Ze kunnen ook op een steeltje vanaf diezelfde wand naar de baarmoederholte groeien. Ze kunnen zo klein zijn als een erwt of zo groot als een voetbal, maar ze zijn altijd goedaardig. Als je een vleesboom hebt dan loop je niet meer risico op kanker, maar het kan er wel voor zorgen dat de baarmoeder opzij wordt gedrukt of abnormaal groeit. In sommige gevallen blokkeert de vleesboom de opening van de baarmoeder.
Dosha’s en het voortplantingssysteem
De werking van het voortplantingssysteem wordt aangestuurd door de Pitta en Apana vata, maar het voeden van de voortplantingsorganen wordt uitgevoerd door Kapha. Kapha zorgt samen met het bloedplasma voor de voeding die nodig is om het baarmoederslijmvlies op te bouwen en zorgt eveneens voor de smering van de baarmoeder en andere voortplantingsorganen. Kapha is ook verantwoordelijk voor de stabiliteit en kracht van de baarmoeder waardoor de vorm en spanning van de baarmoeder behouden blijft en het samentrekken van de spieren mogelijk maakt.
Oorzaken
Vleesbomen zijn volgens de Ayurveda een gevolg van de overproductie van slechte Kapha en een verhoogde Apana vata alsmede een onrein bloed. Agni komt in meerdere mate voor en wordt vervuild door psychische stress, onderdrukken van emotionele gevoelens, een gebrek aan lichamelijke beweging, te veel eten en het eten van fastfood, rood vlees, vettig voedsel, suikers en zuivelproducten.
Dit zorgt op hun beurt weer voor de vorming van Ama, een metabolisch vergif welke de Kapha dosha vervuild. De vervuilde Kapha wordt door de Vata dosha naar het voortplantingssysteem gedragen waar het haar functies niet meer kan uitoefenen. Kapha vermenigvuldigt zich, blokkeert op die manier de Apana vata in de menstruatie kanalen en wordt het van de baarmoeder gedrukt door een vervuilde Vata in het spierweefsel. Hierdoor wordt het spierweefsel tevens verstoord en vindt er abnormale groei en metabolisme plaats. Er vormen zich dus groeiende niet te verwijderen vleesbomen.

Vrouwen hebben door de levensstijl van tegenwoordig weinig tijd om hun gezondheid op peil te houden. Hierdoor lopen vrouwen van tegenwoordig veel meer risico op vleesbomen. Een goed dieet wordt gedurende de menstruatie, na de bevalling en na een abortus meestal niet nageleefd. Dit kan leiden tot vleesbomen.
Symptomen
Veel voorkomende symptomen zijn een zwak of slap gevoel, opgezwollen buik en opgeblazen gevoel en pijn in de onderbuik. Vleesbomen kunnen menstruatiepijn, rugpijn, onvruchtbaarheid, pijn in de onderbuik en bekken en bloedarmoede.
Ayurvedische behandeling
In de moderne geneeskunde is er geen effectieve behandeling tegen vleesbomen, maar Ayurveda biedt een effectief alternatief voor mensen die vleesbomen hebben. Het onder controle houden van de vleesbomen is een uitdaging en het behandelen van de lichamelijke symptomen binnen de Ayurveda bestaan uit Ayurvedische kruiden, reiniging, een passend dieet en een aanpassing aan de levenswijze. Dit brengt de kwantiteit en kwaliteit van de dosha’s op gang en zorgt ervoor dat de balans van Apana vata en Agni weer worden hersteld.

Om verstoppingen van de spijsvertering- en circulatie kanalen te verwijderen dient er een Lekhana-behandeling plaats te vinden. Dit is een behandeling waarbij schrapen en verwijderen centraal staan en hebben als doel de vleesbomen te verkleinen of helemaal te verwijderen. Het effectief behandelen van vleesbomen is voor artsen en chirurgen een enorme uitdaging, maar in de Ayurveda wordt niet geopereerd en wordt er vooral gewerkt met kruiden en supplementen.
Het effect van Uttara basti
Kruiden worden via de baarmoeder in de Uttara bast ingebracht en bereiken op die manier de menstruatiekanalen en normaliseren de Kapha, Pitta en Vata. Uttara bast zorgt ervoor dat de organen worden gestimuleerd zodat er een verbeterde bloedtoevoer ontstaat en zo het opnemen van de medicijnen bevordert, maar ook de afvoer van de afvalstoffen. Verder zorgt de Uttara basti ook voor een zuivering en verzachting van de vaginale doorgang van de baarmoeder. Ook wordt de hormoonhuishouding sterker, wordt de weerstand opgekrikt en vindt er een stukje verjonging plaats.

In de Ayurveda worden vleesbomen behandeld zonder operatieve ingrepen. We zijn heel druk en ervaren veel stress, om de kans op vleesbomen te verkleinen is het leven van een gezonde levensstijl en het volgen van een gezond en gevarieerd dieet van essentieel belang. Voor een zo goed mogelijke behandeling kun je het beste advies inwinnen bij een gecertificeerde Ayurveda-arts.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER