Chronische verkoudheid danwel bijholteontsteking

Chronische verkoudheid danwel bijholteontsteking

DELEN

De chronische verkoudheid komt voort uit een veranderende levensstijl, verhoogde resistentie tegen antibiotica en het wonen in dichtbevolkte gebieden. Kenmerken van een chronische verkoudheid (Dushta Pratishyaya) zijn onder andere een verstopte neus, loopneus, hoofdpijn, verlies van reukvermogen en een zwaar hoofd.

Onze neus staat in direct contact met externe factoren zoals luchtvervuiling en bacteriën. Doordat de luchtvervuiling toeneemt en onze levensstijlen steeds drukker worden is de chronische verkoudheid heel normaal en veel voorkomend. Meer dan 37 miljoen Amerikanen hebben bijvoorbeeld een paar keer per jaar last van chronische verkoudheid.

Wanneer de holtes eenmaal zijn geïnfecteerd dan kunnen een slecht dieet en het verkeerd behandelen van de aandoening een bijholteontsteking tot gevolg hebben die chronisch van aard is. Het kan leiden tot meerdere ontstekingen in de gebieden die in direct contact staan met de neus. Dit zijn onder andere de oren, keel, amandelen en het strottenhoofd. Zo kan de ontsteking weer leiden tot een ooginfectie, botontsteking, middenoorontsteking en nog veel meer soorten ontstekingen. In de moderne geneeskunde schrijven we hiervoor antibiotica voor of gebruiken we een neusspray om de symptomen van de chronische verkoudheid te bestrijden. Pas in latere stadia wordt er via chirurgie ingegrepen. Deze ingrepen hebben bepaalde bijwerkingen die op de lange termijn niet zo positief zijn voor ons lichaam. Zo wordt je bij regelmatig gebruik van antibiotica immuun worden voor antibiotica. En er zijn geen moderne medicijnen die allergieën en virale infecties behandelen.

Volgens de Ayurveda ontstaat een chronische verkoudheid door de verontreiniging van de Kapha dosha. De oorzaak ligt hem in de spijsvertering. Als je eten niet goed wordt verteerd als gevolg van Mandagani (een verstoorde spijsverteringsvuur) dan leidt dit tot de vorming van Ama (een soort gif) dat de luchtwegen blokkeert en de Kapha dosha verontreinigd. Een verontreinigde Kapha dosha draagt bij aan een verhoogde slijmproductie, maakt vloeistoffen dikker en onderdrukt je weerstand. De meeste mensen hebben eerst last van een bijholteontsteking en deze ontstekingen kunnen verergeren door stof, schimmel, pollen, eten of andere bacteriën die voor problemen met de luchtwegen kunnen zorgen.

Volgens Ayurveda zijn de factoren die dosha’s in de holtes prikkelen veelvoudig huilen, ondrukken van niesen, hoesten, braken en huilen. Maar ook worden onze holtes geprikkeld als je overdag gaat slapen, ‘s nachts wakker ligt, veel of hard praten, vasten, meer water drinken, watersporten en andere factoren als rook en stof of externe oorzaken als hoofdletsel dat bacteriën min of meer vrij spel geeft. Hierdoor vervuild de Kapha dosha waardoor de neus wordt afgebakend en ontstaat er een ademhalingsprobleem die je kunt horen als gevolg van geel en erg dik slijm. Hiermee kunnen we het verband leggen met verstoppingen in het hoofd, hoofdpijn, kiespijn, vermoeidheid en het verminderen van de reuk.

Door gebruik te maken van een Ayurvedische behandeling met kruiden en therapie wordt de balans van de dosha’s weer hersteld en verhoogt de weerstand. Een chronische bijholteontsteking wordt vaak veroorzaakt door een infectie met een eosinofiele reactiviteit. Ayurvedische kruiden zijn anti-bacterieel van aard en werken erg goed bij een allergische chronische bijholteontsteking. Chronische verkoudheid en Dushivisha, giftige stoffen die minder sterk zijn, kunnen gedurende lange periodes in ons lichaam aanwezig zijn. Ze zijn dan inactief en veroorzaken geen problemen. Zij houden zich schuil door de Kapha en de Dushivisha verontreinigd de Dhatus zodra ze daarvoor de kans zien. Oorzaken zijn, Desha (plaats), Kala (tijd), Anna (voeding) en Divaswapna (slapen gedurende de dag). Deze combinatie is een ideale situatie voor de Dushivisha en kan daardoor op krachten komen en de Dhatus verontreinigen. Hieruit vloeit vervolgens een ziekte.

Desha:
Het is bekend dat we niet allemaal hetzelfde reageren op externe factoren. Zelfs als we uit dezelfde omgeving komen. Een verandering van omgeving speelt wel een belangrijke rol bij het ontstaan van allergische reacties.

Kala:
Deze factor vinden we bijna allemaal terug in onze dagelijkse levens. Chronische verkoudheid komt het meeste voor in het voorjaar of najaar, wanneer de seizoenen en het weer veranderen. Dit geldt ook voor bepaalde allergieën welke uitgebreid in de Ritu Sandhi worden uitgelegd.

Anna:
Maaltijden waarbij gebruik wordt gemaakt van verkeerde combinaties noemen we Viruddhahara. Voeding nuttigen die nadelig zijn voor het lichaam of slechte eetgewoonten kunnen op termijn tot diverse klachten leiden. Deze verkeerde combinaties van voedsel zorgen voor een chemische reactie in het lichaam die we aan de buitenkant niet kunnen zien. Ze beïnvloeden de constructie en de chemische samenstelling van de cellen. Soms beïnvloeden ze ook de spijsvertering of de hormonen. En anderen zijn weer verantwoordelijk voor de opwekking van oorzaken van een ziekte of realiseren een perfect leefklimaat voor de ziekte om te groeien. In sommige gevallen zijn de Viruddhahara alleen schadelijk wanneer ze worden blootgesteld aan bepaalde omstandigheden.

Divaswapna:
Te veel slapen gedurende de dag veroorzaakt Agnimandya (een verminderde spijsvertering) welke aan de bron van alle ziektes staat. Er is een verband tussen Dushivisha en Histamine. Histamine verborgen aanwezig in het lichaam en lijkt op Dushivisha. Het is inactief te vinden in de celwand, welke we ook wel Kapha Dravya noemen. Histamine wordt actief zodra er een chemische reactie ontstaat tussen Histamine en Histaminase.
Een chronische bijholteontsteking en Ritu Sandhi
Ritu Sandhi is een periode van zo’n twee weken. Een periode tussen twee seizoenen (Ritu). In de Ayurveda wordt er voor ieder seizoen een specifiek dieet en levenswijze voorgeschreven onder de noemer Ritucharya. Ook wel bekend als het ‘seizoensdieet’. Voor ieder seizoen worden er indicaties en contra-indicaties gegeven. Als je gezond wil blijven dan moet je deze tot op de letter volgen. Het is belangrijk dat je je dieet en levenswijze langzaam aanpast naar die van het volgende seizoen. Wanneer je dit te snel wisselt dan kan er alsnog een heftige allergische reactie optreden.

Ritucharya is gebaseerd op het aanwezig zijn van onder andere Tridosha, Panchamahabhoota en Rasapanchaka in de verschillende seizoenen en de nadelige gevolgen die deze kunnen hebben op ons lijf. Als je kijkt naar de omgevingsfactoren zoals deze in de moderne geneeskunde staan voor allergische reacties dan kun je deze vergelijken met de Ritu Sandhi periode. Om die reden kunnen we stellen dat de ziektes direct verband houden met de Ritu Sandhi.

Als je een chronische bijholteontsteking en erfelijkheid bekijkt dan verhogen een gezonde sperma en eicellen de kans op een gezonde kroost. Volgens de Ayurveda is er een balans te vinden van Vata, Pitta en Kapha in ieder lichaam. De verhouding tussen de kwaliteit en kwantiteit wordt bij geboorte definitief vastgesteld. Het percentage Vata, Pitta en Kapha Prakriti bepaald uiteindelijk de individu. Alle factoren hebben zo hun eigen rol bij de bouw van het immuunsysteem van de mens.

Van alle beschreven lichaamstypes (Prakriti) helpen de Jatiprasakta en Kulaprasakta ons om de allergische reacties en erfelijkheid te begrijpen. Jatiprasakta legt uit dat sommige rassen meer kans hebben op hyper-gevoeligheid. Kulaprasakta legt erfelijkheid uit. Deze kunnen verband houden met afwijkingen in onze chromosomen, er is via de erfelijke genen overgedragen hoe deze toekomstige generatie reageert op externe factoren.

De behandeling van een chronische bijholteontsteking binnen de Ayurveda is een vaste methode waarbij de holtes worden schoongemaakt, de symptomen worden opgelost en het onze weerstand ten goede komt. Een combinatie van reinigende en pijnstillende therapie kan snel positief uitpakken en langdurig werken. Met regelmatige Panchakarma in het voorjaar met passende therapeutische behandelingen als Vaman, Virechan, Basti en Nasya zorg je ervoor dat de bijholteontsteking langzaam minder wordt. Je lichaam geneest en herstelt langzaam. Het aanpassen van het dieet, levenswijze en de manier waarop je je lichaam reinigt zijn van essentieel belang voor een succesvolle behandeling. Net als bij Yoga, Pranayama en andere neustherapieën (denk aan Nasya).

Met therapeutische behandelingen uit de Ayurveda zal de chronische bijholteontsteking stukken verbeteren. De kruiden en samenstellingen gebruikt in Ayurveda worden al duizenden jaren gebruikt, zijn schimmelwerend en bijzonder effectief in het afbreken van de boosdoeners in je lichaam.

Shodhana (Reinigen)
We kijken naar twee manieren van reinigen:

1. Nasya (neusmedicatie)
Nasya is de belangrijkste behandeling om dosha’s uit het hoofd te verwijderen. Via de neus kun je eenvoudig het hoofd binnendringen en de medicatie wordt met Nasya dan ook via de neus ingebracht. Zo worden de hersenen bereikt en verwijdert de behandeling alleen de aangetaste dosha’s. Als je last hebt van een chronische bijholteontsteking dan is dit een zeer effectieve behandeling. Het verlicht direct de verstopping van de holtes en verbeterd zo direct het afvoerproces, maar heeft ook een soepele ademhaling tot gevolg. Verder worden de holtes vrij van slijm gemaakt, de boosdoener van de pijn die je pijn ervaart in de holtes.

Nasya helpt je om de holtes schoon te maken en zorgt ervoor dat er een goede stroom door je hoofd en nek kan vloeien. Dit heeft op hun beurt ook weer effect op een verbetering in de zintuigen. Het behandelen begint met een massage van hoofd, nek en schouders opgevolgd door een stevige gezichtsmassage. De nadruk ligt daarbij op de holtes. Vervolgens neem je een stoombad en worden de Nasya neusdruppels en een gorgeldrankje gebruikt in combinatie met een kruidenrook.

Nasya zorgt ervoor dat Kapha en Vata dosha’s kalmeren en lossen snot en slijm op. Hierdoor kun je weer veel beter ademhalen door de neus. Deze unieke manier van reinigen werkt nog altijd enorm goed bij ontstekingen zoals deze chronische verkoudheid danwel bijholteontsteking.

● Swedana (Stoom stimulering van het gezicht)
● Neusdruppels Swedana helpt bij het vloeibaar maken van de dosha’s in de besmette delen en worden door Nasya effectief afgevoerd.

2. Vamana (Therapeutisch braken)
Giftige stoffen in de maag, cellen en weefsel worden middels de Vamana-therapie uit het lichaam verwijderd. De kruiden die worden gebruikt bij deze therapie verspreiden zichzelf van nature erg sterk. Dit maakt ze zeer effectief en worden eenvoudig opgenomen door de haarvaten van het lichaam waardoor ze alle plekken binnen no-time kunnen bereiken. De kruiden hebben warme en verspreidende eigenschappen waardoor dosha’s vloeibaar worden gemaakt en op cellulair niveau worden afgebroken en afgevoerd. Verder zorgt de werking van de kruiden ervoor dat dosha’s zachter worden en de giftige stoffen worden los geweekt uit het weefsel. Zo belanden de giftige stoffen je maag en kunnen de zwakka dosha’s via therapeutisch braken je lichaam verlaten.

Shamana Chikitsa (Inwendige medicatie)
Je consumeert hierbij medicijnen in poedervorm, tabletten of een extract waardoor je spijsvertering verbeterd, de aangetaste dosha’s worden verzacht en de balans in alle dosha’s weer wordt hersteld. Gebruikte kruiden hebben een reinigende werking en zijn anti-bacterieel, anti-viraal, anti-schimmel, ontsteking remmend en verhogen de weerstand.

Een aantal tips tegen chronische bijholteontsteking:

1. Eet altijd vers gekookt, warm en licht voedsel.
2. Eet zo min mogelijk verwerkt voedsel en vermijd fast-food en ijs.
3. Rook niet en drink geen alcohol.
4. Gebruik twee keer per dag Anu-olie. Hierdoor zal de doorgang van de sinussen naar de neusholte worden vrijgemaakt en opgeschoond wat je ademhaling ten goede komt.
5. Zwem niet in chloorwater. Chloor irriteert de binnenkant van de neus en de holtes.
6. Kleed je warm aan als het koud en winderig is.
7. Drink de hele dag door telkens kleine hoeveelheden warm water (bijvoorbeeld thee).
8. Drink één keer per dag een glas warme melk met een kleine eetlepel kurkuma.
9. Gorgel zo nu en dan met warm water om slijm op te lossen.
10. Maak een stoombad met één theelepel Ajowanzaad. Mensen van verschillende leeftijden en komaf die lijden aan een chronische verkoudheid grijpen naar Ayurveda als hun reddende engel.

Ayurvedische therapie, medicijnen en aanpassingen van het dieet en de levensstijl zorgen samen met het oplossen van diep gewortelde emoties, verminderen van stress en spanning voor een effectieve bestrijding tegen chronische verkoudheid.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER