De voordelen van Amandelen in de Ayurveda

De voordelen van Amandelen in de Ayurveda

DELEN
 

Amandelen zijn de oudste en meest voorkomende noten ter wereld. Ze zijn de zaden van een fruitboom die familie is van de pruimen en abrikozen. Hele amandelen zijn rauw te eten, maar kun je ook roosteren. Amandelolie wordt gebruikt als cosmetica en als massage olie. Amandelen zijn ook erg voedzaam en hebben een verminderend effect op de Vata dosha.
Wat zit er in?
De meeste mensen blijven weg van noten wanneer ze graag af willen vallen. Dat komt omdat noten vele vetten bevatten. Maar als je ze in de juiste hoeveelheden eet kunnen amandelen juist uitkomst bieden bij gewichtsverlies. Ze bevatten vele essentiele voedingsstoffen. Amandelen bestaan voor 20 procent uit proteine. Als je ongeveer 24 noten per dag eet krijg je ongeveer 5,6 gram proteine binnen. Ze zijn ook rijk aan vitamine E, magnesium, calcium, ijzer, fosfor, kalium en zinc.
Wat doen ze?
Ayurveda raad zoete amandelen aan in plaats van bittere amandelen. Omdat ze zoet zijn en warm zijn, worden ze gebruikt om Vata dosha te verzachten. Ze hydrateren de huid en smeren de micro kanalen van ons lichaam. Ook ondersteunen de amandelen het weefsel, met name de Shukra dhatu (sperma). Amandelen zijn ook goed voor Pitta, maar mensen die een verstoorde Kapha dosha hebben moeten ze alleen in kleine hoeveelheden eten. Door ze heftige kwaliteiten heb je een sterke spijsvertering nodig om ze te verwerken. Als je spijsvertering niet zo goed werkt dan begin je met een kleine portie amandelen om de spijsvertering eraan te laten wennen. De enige mensen die géén amandelen moeten eten zijn hen met een hoge Pitta in het bloed. Een Ayurvedische consultant kan vaststellen of je amandelen kunt eten of niet en hoe je jouw dieet kunt balanceren.
Hoe eet je ze?
Koop organische amandelen welke de meest natuurlijke intelligentie bevat. De schil van de amandelen is hard om te verteren, daarom raad de Ayurveda aan ze te blancheren. Ze weken helpt ook bij het verteren. Als je ze eet zonder ze te weken kun je de Pitta in het bloed irriteren. De beste manier om ze te bereiden is door ze een nacht te laten weken en de schil van de amandel te trekken. Daarna kun je ze mixen met dadels en rozijnen, welke ook de effecten van Pitta in het bloed verminderen. Eet tot tien amandelen in de ochtend en avond. Amandelen moet je niet los eten of op een lege maag, maar altijd gemengd met andere voeding zoals melk, granen of groente om een verstoring in de Pitta dosha te voorkomen. Omdat ze zo veelzijdig zijn kun je ze in bijna ieder gerecht gebruiken. Je kunt ook versnipperde amandelen gebruiken over toetjes of op brood.

Je kunt amandelen door je granen mengen en ze samen koken. Je kunt ook geroosterde amandelen aan salade toevoegen of ze door de dressing mengen. Door ze te roosteren versterk je de smaak van de noten en zijn ze ook makkelijker te verteren. Mix amandelen met dadels en rozijnen en voeg ze toe aan je ontbijt. Maak een amandel milk-shake of een fruit-smoothie. Meng amandelen met walnoten, zonnebloempitten, dadels en rozijnen. Ze zijn een geweldige snack die je makkelijk mee naar je werk of school kunt nemen. Er is geen enkel excuus om ze niet aan je dieet toe te voegen.
Amandelolie
Zoete amandelolie is de beste massage olie voor Vata types of voor mensen met een verstoring in de Vata dosha. Amandelen balanceren de Vata wanneer je ze eet en verminderen Vata wanneer ze extern worden aangebracht. Het dringt door de huid en verzorgt de huid op een dieper niveau.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER