De wijsheid van een gezond hart

De wijsheid van een gezond hart

DELEN
 

Vandaag de dag krijgt ons hart steeds meer te verduren. We eten slechter, we nuttigen sneller alcohol en nemen ons hart veel te veel voor lief. Ons hart zorgt ervoor dat het bloed door het lichaam wordt gepompt en alle cellen en weefsels kunnen worden voorzien van voeding en zuurstof. Als je volgens de Ayurvedische leer kijkt naar de hartslag diagnose dan kun je het ritme van je lichaam volgen met drie vingers op de radiale hartslag.
Tot het hart doordringen
Het hart levert zuurstof en voedingsstoffen aan al het weefsel op ritmische wijze. Maar het is niet alleen maar een pomp. Het hart kan opzwellen van geluk, springen van geluk, verliefd worden, maar ook sip worden of zelfs breken. Ayurveda beschrijft het hart als een stoel voor ‘ojas’, de subtiele substantie van immuniteit, kracht en geluk. De functie van het hart is om te verenigen. Zelfs ons hart weet dit. Het hart is geboren om ritmisch samen te trekken, zonder vermoeid te raken. De rechter hartkamer accepteert bloed van de aderen in het lichaam en stuurt dit door de tricuspid klep naar de rechter ventiel welke het bloed naar de longen pompt zodat er zuurstof aan wordt toegevoegd. De linker hartkamer ontvangt het met zuurstof verrijkte bloed en pompt dit door de mitral klep naar de linker ventiel. De linker ventiel pompt het bloed naar de aorta waar vandaan het bloed in het hele lichaam terecht komt.
Verzorg jezelf goed!
De eerste slagaders waar de aorta een zijweg maakt zijn de kransslagaders die het bloed naar de hart zelf brengen. De rechter kransslagaders verzorgen de rechterkant en onderkant van het hart. De linker kant verzorgen de linker kant van het hart en met name het linker ventiel welke als baantje heeft het hele lichaam te voorzien van bloed.
Gebroken hart
Hartziekte komt voor in vele soorten en maten. Het elektrische systeem van ons hart kan stoppen te werken en levensbedreigende situaties veroorzaken. Virale en bacteriele infecties kunnen de hartkleppen plagen. Het hart kan verzwakken als gevolg van infectie, stress, overmatig inspannen en een verslechterde aanlevering van het bloed uit de aderen. Bij congestief hartfalen is het verzwakte hart niet in staat meer om het bloed goed rond te pompen waardoor er vocht in de longen en benen opbouwt.

CAD staat op nummer één doodsoorzaak in ontwikkelingslanden. Er zijn twee type plakken die op kunnen bouwen en de aderen kunnen verstoppen. Harde plakken bestaan uit fibrin, bloedplaatjes en vetten. Zachte plakken, die gevaarlijker zijn, bestaan uit giftige vetten die zich voornamelijk opbouwen in de slagaderwand, afgescheiden van de bloedstroom door een dun vliesje. Als de vlies geirriteerd of beschadigd raakt kunnen de gifitge vetten scheuren en een prop vormen in de aderen. Statine drugs stabiliseren de zachte plakken en veranderen ze in harde plakken.

Westerse geneeskunde heeft aangetoond dat er meerdere risico’s zijn voor de ontwikkeling van beide soorten plakken. Deze risico factoren zijn onder andere een geschiedenis binnen de familie van CAD, overmatige inspanning, roken, stress, Type A persoonlijkheid (voornamelijk boos en strijdlustige mensen) en Metabolisch Syndroom. Bij dit veel voorkomende syndroom gaat de lever anders werken waardoor er een weerstand opstaat tegen insuline en verhoogt de hoeveelheid triglycerides, lage goede cholesterol, diabetes, overgevoeligheid en ontstaan van bloedproppen.

Een ander belangrijk risico is hyperlipidemie, wat in essentie te veel vet in het bloed inhoudt. Lipids (vetten) en cholesterol zijn noodzakelijk om blokken van celvliezen te bouwen en voor het zenuwstelsel. Er zijn twee type vetten, namelijk cholesterol en triglycerides. Er zijn twee types cholesterol namelijk Low Density en High Density. Low Density is slecht voor je en High Density is goed voor je. Low Density Cholesterol wordt van de lever naar de aderen vervoerd door Low Density vetten waardoor er een ophoping van giftige stoffen ontstaat. High Density Cholesterol wordt vervoerd van de aderen naar de lever om daar gemetaboliseerd te worden. Bij een Metabolisch Syndroom wordt het aantal triglycerides verhoogd en worden High Density Cholesterol verminderd. In andere types van hyperlipidemie zijn Low Density en de totale hoeveelheid cholesterol verhoogd aanwezig in het lichaam.

Westerse geneeskunde legt de nadruk op het verminderen van deze risico’s. Hierbij wordt aangeraden de bloeddruk goed te controleren, het gewicht op peil te houden, minder cholesterol in het dieet opnemen en slechte vetten vermijden. Ook wordt meer bewegen en stoppen met roken sterk aanbevolen. Westerse geneeskunde begint ook in te zien dat er emotionele verbanden zijn tussen het hart, de geest en de rest van het lichaam. Patiënten die kampen met hartaandoeningen, met name die herstellende zijn van een hartoperatie, zijn vaak enorm depressief.
Geluk is het beste medicijn
Ayurveda biedt een andere aanpak bij hartproblemen, beginnende met het verband tussen lichaam, geest en hart als bron van geluk door gebruik te maken van meditatie. Meditatie is aangetoond als een belangrijke remedie bij het voorkomen van overgevoeligheid en CAD. Bijna de helft van de mensen die mediteert ervaart minder risico op een hartaanval of een beroerte.

Pols diagnose helpt ook bij het regelen van de risico factoren. Vata risico’s zijn hypertensie, stress en roken. Pitta risico’s zijn hypertensie en Type A persoonlijkheid. Kapha risico’s zijn overgewicht, hoog cholesterol-gehalte en Metabolisch Syndroom. Iedere dosha heeft ook een eigen sub-dosha die direct in verband staat met het hart. Een Vyana Vata imbalans suggereert een abornamele doorstroming in de bloedvaten en het zenuwstelsel. Een Sadhaka Pitta imbalans suggereert een emotioneel conflict tussen het hart en de geest waardoor er eventueel depressie ontstaat. Een Avalambaka Kapha imbalans suggereert een spanningspatroon in de weefsel rond het hart. Het voelt alsof je het gewicht van de wereld op je schouders draagt of iets heel zwaars van je borstkas moet tillen.

Door iedere patiënt als uniek te behandelen kunnen we ons focussen op het type lichaam en de gestelde pols diagnose. Ayurveda focust zich op deze facetten en kan daarom specifiek een behandeling voorschrijven om hartaandoeningen te voorkomen. Hyperlipidemie kan worden behandeld met een Kapha verzachtend dieet. Dat wil zeggen minder zware voeding zoals ijs, yoghurt, pindakaas, bananen en kaas eten. Voor een Sadhaka Pitta verstoring wordt er aanbevolen je hart te volgen in plaats van je hoofd. Mediteren is vooral effectief wanneer je kampt met een Vyana Vata verstoring.
Maak je geen zorgen, wees blij!
Ayurveda raad voor een gezond hart aan dat je een goede Ayurvedische dagelijkse routine hebt en werk doet dat je leuk vindt en je plezier geeft. Het is goed om tijd door te brengen met geliefden en kinderen. Vermijd giftige stoffen, egoistisch gedrag en wordt niet boos. Ook is verdiet een emotie die je het beste kunt vermijden. Neem je tijd. Neem je tijd voor maaltijden, rust en familie. Voorkom het onderdrukken van de natuurlijke drang en vermijd overmatig inspannen.

Hieronder nog een aantal handige tips voor een gelukkig en zinvol leven:

● Wees eerlijk, spreek de waarheid – maar doe het voorzichtig;
● Wees niet boos en laat boosheid snel gaan;
● Drink niet te veel alcohol;
● Wees niet geweldadig en blijf kalm;
● Spreek je woorden zachtaardig;
● Wees vrijgevig;
● Behandel mensen met respect;
● Wees liefdevol en meedogend;
● Hou een gezonde dagelijkse routine in stand;
● Blijf positief;
● Blijf toegewijd aan het bereiken van een hogere bewustzijn.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER