Essentiële oliën correct gebruiken

Essentiële oliën correct gebruiken

DELEN
 

Essentiële oliën hebben een aantal toepassingen, van meditatie toepassingen tot ontstressen middels massage en nog veel meer. Weten hoe je het beste gebruik kunt maken van deze natuurlijke cadeautjes en het effect op onze geest en fysiologie, daarover vertellen we je iets meer in dit artikel. Steeds meer mensen ontdekken de effecten van essentiële oliën. Vaak zijn de meest simpele op voorkomen georiënteerde middelen het beste.
Ambient Diffusion
Je kunt het karakter van een kamer volledig veranderen in slechts een paar minuten. Door een paar druppels van je favoriete aroma therapeutische essentiele olie te gebruiken of door een synergetische mix in een aroma therapeutische diffuser te stoppen. De diffusers sprayen een bepaalde dosis essentiele oliën in de lucht middels een koude luchtstroom of een warmte luchtstroom. Ze zijn perfect voor het reinigen van de lucht en voor het veranderen van de atmosfeer. Gebruik 4 tot 8 druppels olie op een vervangbare cartridge. Gebruik 25 druppels of meer in een micro diffuser. Gebruik 3 tot 8 druppels in een aroma lamp (met kaars of elektrisch). Ververs indien nodig.
Massage
Massage is een van de beste manieren om aroma therapie te ervaren omdat het zowel gebruik maakt van aanraking als het therapeutische effect van de essentiele oliën. Massage ontspant de spieren en verbeterd de spiermassa, bloedcirculatie en stroming van de lymfeklieren. Het verhelpt fysieke spanning en zorgt ervoor dat stress het lichaam makkelijk verlaat. Essentiele oliën moeten altijd worden verdunt met een goede vegetarische olie zoals amandelolie, sesamolie, jojoba of olijfolie. De standaard verdunning is 1-3 procent essentiele olie (20 tot 30 druppels) en 60 milliliter of 4 eetlepels vegetarische olie. Bij een gevoelige huid halveer je die dosis.
Gezichtsolie
Gebruik 2 tot 5 druppels essentiele olie gemengd met 30 milliliter amandelolie of jojoba olie.
Stoombad voor het gezicht
Gebruik 1 tot 2 druppels essentiele olie met 2 liter heet water en hou je gezicht boven het water.
Gezichtsmasker
Meng bentoniet klei, genezende aarde of havermout met water om een pasta te maken en voeg hier 2 tot 4 druppels essentiele olie aan toe.
Bad
In bad gaan heeft een herstellend effect en maakt optimaal gebruik van zowel het water als de essentiele oliën op een zeer prettige manier. In bad gaan zorgt voor ontspanning van de spieren, verzacht de huid en heeft een positief effect op je emotionele balans. Gebruik 5 tot 15 druppels essentiele olie in een bad vol water en 3 tot 5 druppels als je een zitbad hebt. Het is het beste om de essentiele oliën wat te mixen met een andere olie zoals amandelolie of zelfs met pure organische rauwe honing.
Douchen
Na het douchen doe je 3 tot 5 druppels essentiele olie in je handen en wrijf je stevig in je handen. Nu je huid nog vochtig is van het douchen verspreid je de olie over je armen, benen en lijf. Laat het goed drogen.
Voeten en handen in bad
Een voetenbad doet wonderen voor je lichaam. Het is perfect als je geen tijd hebt voor een volledig bad. Als je voeten lekker aanvoelen, voel jij je goed. En je voeten zijn een belangrijk onderdeel van aroma therapie, omdat de reflex punten effect hebben op de algehele staat van je lichaam en omdat de huid op je voeten heel goed essentiele oliën absorberen. Een handbad kan tevens erg fijn zijn voor mensen met gewrichtspijn of wanneer men last heeft van een slechte bloedcirculatie. Gebruik 3 tot 5 druppels in een bak water. Pas de temperatuur van het water naar wens aan.
Wrijven over de borstkas
Vele essentiele oliën zijn aangeraden om constipatie op te lossen en de ademhaling te stimuleren. Oliën als eucalyptus rozemarijn en lavendel worden daarvoor aangeraden. Olie over je borstkas wrijven kan dus erg stimulerend werken. Verdun 10 tot 20 druppels essentiele olie in 30 millilieter amandelolie of sesamolie en wrijf het op je borstkas.
Direct inhaleren en stoom inhalatie
Inhaleer de geur drie tot vier keer door de neus, rechtstreeks van de fles. Voeg desgewenst drie druppels essentiele olie toe aan een bak heet water en bedek je ogen met een handdoek en adem de stoom diep in. Doe dit een aantal keren en je luchtwegen zijn weer volledig los.
Direct aanbrengen
Bepaalde situaties vereisen een wat meer directe aanpak. In dergelijke gevallen is een sterkere verdunning nodig. Je kunt de essentiele oliën verdunnen in een andere olie of medium zoals aloa vera. Bepaalde essentiele oliën zoals lavendel kun je onverdunt gebruiken op kleine plekken zoals een insectenbeet of een kras. Experimenteer met de sterkte en pas desgewenst de verdunning aan als er irritatie ontstaat. Begin met 10 druppels essentiele olie in een theelepel mengolie zoals olijfolie of sesamolie.
Compress
Een compress is een schoon en vochtig doekje welke in essentiele olie is gedrenkt en vervolgens op het probleemgebied wordt aangebracht. Je kunt het compress koud of warm maken, afhankelijk van je wensen. Vul een kleine schaal met water en voeg hier 2 tot 5 druppels essentiele olie aan toe. Even roeren, compress weken, uitwringen en aanbrengen. Herhaal indien nodig.
Mondwater
De ontsmettende en antibacteriele effecten van essentiele oliën kunnen erg handig zijn voor het verkrijgen van een verfrissende adem en houden je tandvlees gezond. Voeg een paar druppels essentiele olie toe aan een glas water en spoel je mond met het mengsel. Niet doorslikken!
Gorgelen
Meng de essentiele olie in een theelepel organische rauwe honing en verdun met wat warm water tot de honing is opgelost. Gebruik 1 tot 2 druppels per 30 milliliter warm water.
Parfum
Meng 10 tot 20 druppels essentiele olie in een eetlepel jojoba olie. Breng dit aan achter de oren, op de pols, elleboog, achter de knieën en op de enkels.
Toevoegen aan cosmetica
Essentiele oliën kunnen aan andere parfum-vrije producten worden toegevoegd. Gebruik 10 tot 15 druppels essentiele olie per 60 milliliter crème, 20 tot 30 druppels per 240 milliliter zalf, 20 druppels per 240 milliliter shampoo en 20 tot 30 druppels per 240 milliliter conditioner.
Sauna
Giet een druppel essentiele olie over hete stenen en meng 5 druppels essentiele olie in een kopje of water en giet ook deze over de hete stenen.
Koken en smaak
Gebruik anderhalf druppel essentiele olie voor dressings, saus, zoetstof en drankjes.
Meditatie
Gebruik maken van aroma’s tijdens de meditatie en spirituele ervaring wordt al duizenden jaren gedaan. Ayurveda heeft diverse oliën welke perfect zijn voor deze toepassing zoals frankincense, patchouli, sandelhout en myrrh. Verdun de oliën in de ruimte waar je gaat mediteren of doe een druppel in je handen en wrijf je handen samen. Inhaleer de aroma.

DELEN
Vorig artikelDe wijsheid van een gezond hart

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER