Gember, een Ayurvedische medicijn-schat

Gember, een Ayurvedische medicijn-schat

DELEN
 

Gember is een kruid die enorm veel wordt gebruikt in de Ayurveda en is een ware schat als het gaat om medicinale werking. Er is een Ayurvedisch stuk tekst waarin men beschrijft dat iedereen verse gember zou moeten eten voorafgaand aan de lunch en het diner om de spijsvertering alvast op gang te helpen. Gember wakkert niet alleen het vuur in de spijsvertering aan, maar bevordert het je eetlust, opname en afbreken van de voedingsstoffen ook. Het zorgt ervoor dat alles naar de juiste weefsels wordt vervoerd en zorgt het ervoor dat de micro kanalen van ons lichaam zo schoon mogelijk blijven. Er zijn maar weinig situaties waarbij gember een tegenovergestelde werking heeft. Dit wil wel eens gebeuren bij bloedingen, hoogtevrees en chronische huidaandoeningen.

Maar los van die situaties is gember een uitstekend kruid dat je dagelijks kunt gebruiken. Traditionele Ayurvedische teksten bevelen gember aan voor therapeutische werking bij gewrichtspijn, wagenziekte, luchtziekte en het reinigen van de micro kanalen om de opname van voedingsstoffen te stimuleren en de stoelgang te bevorderen. De moderne wetenschap bevestigt de werking van gember en de claims dat het gewrichtspijn, wagenziekte, luchtziekte voorkomt en de spijsvertering op gang helpt. Het is met name goed in een vroeg stadium van reuma. Als je rauwe gember kunt eten dan is het een goede manier om twee tot drie dunne schijfjes gember in een klein beetje zout en limoensap te dopen en voorafgaand aan de lunch of het diner te nuttigen.

Als je het moeilijk vindt om rauwe gember te eten dan kun je de gember ook toevoegen aan andere groente terwijl je deze kookt. Dit verandert de smaak van de gember en krijg je het toch nog binnen. Een andere manier om gember te eten is door een paar schijfjes in wat ghee olie te bakken. Voeg daar wat warme melk aan toe om het nuttigen makkelijker te maken.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER