Hooikoorts

Hooikoorts

DELEN
 

Hooikoorts
Hooikoorts kent talloze symptomen. Denk aan loopneus, jeukende ogen, kriebel in de keel, trandende ogen, netelroos, snel vermoeid en geirriteerd, donkere kringen onder de ogen en nog veel meer. Dit komt voort uit een allergische reactie op onder andere stof, schilfers, pollen en schimmels. De meest voorkomende symptoom is verkoudheid en in sommige gevallen ontwikkelen mensen astma, diarree of een onregelmatige hartslag. Dit komt omdat we een allergeen inademen welke de productie van antilichamen (antibodies) op gang zet waar we op reageren. Als de symptomen mild van aard zijn dan zijn deze goed te behandelen.

Ayurveda ziet hooikoorts als een aandoening aan de Kapha-Pitta dosha’s. De algehele gesteldheid van ons lichaam bepaalt de mate waarin onze weerstand in staat is het lichaam te verdedigen. De reactie is afhankelijk van de staat waarin de dosha’s verkeren. In de Ayurveda spreekt men van een biologisch onderdeel van ons lichaam die onderdeel is van het ontstaan van een aandoening. Ayurveda kent drie biohumoren genaamd Vata, Pitta en Kapha die verantwoordelijk zijn voor de gesteldheid en gezondheid van ons lichaam. Verder omschrijft de Ayurvedische leer een theorie genaamd Panchamahabhuta. Het hele universum bestaat uit vijf elementen namelijk aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

Vata dosha ondervind het meeste hinder omdat er ook een verstoring in de weerstand en een hypergevoeligheid van het zenuwstelsel wordt veroorzaakt.
Ayurveda-behandeling van hooikoorts
Verder wordt de gezondheid van iemand volgende Ayurveda bepaald door Agni. De Agni is verantwoordelijk voor de spijsvertering. Deze dient zo goed mogelijk te werken om de voedingsstoffen zo goed mogelijk op te kunnen nemen en het lichaam te voeden. Wanneer het lichaam goed wordt gevoed, dan heeft dit een positieve werking op de weerstand.

Om hooikoorts effectief te genezen dient de spijsvertering optimaal te werken. Dit kun je vanuit Ayurveda bereiken middels een kuur van speciale kruiden en supplementen die de spijsvertering stimuleren en het maagdarmkanaal reinigen.

Ayurveda gebruikt kruiden om hooikoorts te behandelen en te verhelpen. Deze kruiden worden gekozen aan de hand van de gesteldheid en balans van de dosha’s. Zo worden ze gekozen om de spijsvertering op gang te brengen of om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Kruiden kunnen ook worden gebruikt om het maagdarmkanaal, bloed en lever te ontgiften.

Ayurveda kruiden hebben een ontstekingremmende functie waardoor ze allergieën in het algemeen helpen te voorkomen. Sommige kruiden helpen de ademhaling te bevorderen door de symptomen van de allergische reactie af te nemen en de longen een extra boost geven. Om hooikoorts te voorkomen is het zaak dat je een gezonde levensstijl volgt omdat dit je weerstand in het algemeen verbeterd en je in dat geval dus ook minder last krijgt van de symptomen van hooikoorts.

Voor een advies op maat neem je contact op met een gecertificeerde Ayurveda-arts zodat je een zo effectief mogelijk resultaat kunt boeken.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER