Van luie donder naar gezonde god(in)

Van luie donder naar gezonde god(in)

DELEN
 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft obesitas als een van de grootste bedreigingen van de gezondheid van de mensheid. Obesitas komt onder alle lagen van de bevolking voor en komt voort uit een ongezond dieet, slechte gewoontes en een verkeerde levenswijze. Verder is obesitas ook een gevolg van een slecht functionerende schildklier, een te hoge cortisol of een te hoge insuline spiegel. Ook zijn er mensen die door erfelijkheid meer kans hebben op obesitas.

In de Ayurveda is het ook bevestigd dat genetische factoren van invloed kunnen zijn op obesitas. In de Ayurveda stelt dat de Prakriti enorm veel invloed uitoefent op de gezondheid van onze levens. Verder zijn er een aantal zeer gedetailleerde diëten en gezonde levenswijzes om zo gezond en zo lang mogelijk te leven. Wanneer je geen gezond dieet en levenswijze volgt die bij je lichaam past dan is dat vaak de reden waarom aandoeningen de kop op steken. Dit heeft ook weer tot gevolg dat er een slechte spijsvertering, verminderde opname van voedingsstoffen, een verstoorde metabolisme en verstoppingen van de lichamelijke kanalen optreden. Verslechterde verbranding van de vetten kan leiden tot een overmatige vet afzetting. Deze zorgen ervoor dat de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen door het lichaam. Als je obesitas hebt en eet dan wordt alleen het vet in je lichaam gevoed en de rest van je lichaam niet. Een grote zwaarlijvige man wordt wel eens als goed gevoed aangewezen, maar eigenlijk is zo’n man heel ongezond en ondervoed.

Volgens de Ayurveda kunnen onderstaande activiteiten oorzaken zijn van obesitas:

● Veel eten (met name te veel eten tijdens één maaltijd)
● Het eten van zwaar, zoet, koud en vettig voedsel
● Te weinig beweging
● Te weinig mentale stimulans
● Overdag slapen
● Erfelijkheid

Om te achterhalen wat de redenen zijn dat je gewichtstoename ervaart is per persoon verschillend. Ook is het verliezen van dit extra gewicht per persoon verschillend. In dit artikel geven we je een paar handige tips om thuis gewicht te verliezen. Obesitas is gevaarlijk voor het lichaam, maar het richt vaak nog meer schade aan je zelfvertrouwen en geluk. Ayurveda geeft je een manier om je zelfvertrouwen terug te krijgen en je niet meer afhankelijk bent van externe factoren. Je krijgt je zelfvertrouwen helemaal terug en kunt aan de hand van de Ayurvedische methode een gelukkiger leven leiden.

Obesitas dient eerst psychologisch en vervolgens fysiek te worden behandeld.

Mentale voorbereiding en versterking is de eerste stap bij het behandelen van obesitas. Je moet de wilskracht hebben om er alles aan te doen om de obesitas te overwinnen. Je moet het zelf willen en je moet het zelf doen. Daag jezelf uit met bepaalde doelstellingen en mediteer om je wilskracht en zelfvertrouwen een boost te geven.
Gebrek aan nieuwe kansen
Zware mensen hebben het vaak al geaccepteerd dat ze niet alles kunnen en hebben alle voordelen van een gezond en vitaal lijf al opgegeven. Daarnaast wuiven ze uitingen van bezorgde geliefden erg makkelijk weg. Ze stellen zichzelf defensief op over hun fysiek en laten de onwetendheid hun sturen naar depressie, luiheid en slaperigheid. Hierdoor wordt men nog zwaarder en komt men in een vicieuze cirkel terecht.
Depressie
Mensen die obesitas hebben hebben zichzelf mentale obsessie aangepraat. Wanneer ze een slank iemand zien dan raken ze langzaamaan verder depressief en een depressie vergroot de afstand met de doelstelling. Verlies nooit je doel uit het oog en doe er alles aan om dit doel te bereiken.
Luiheid
Meer vet zorgt ervoor dat je lichaam snel moe wordt. Mensen met obesitas slapen graag, ook overdag. Hierdoor verlies je spiermassa en worden de vetvoorraden niet meer verbrand. Ga niet overdag slapen en blijf zoveel mogelijk in beweging.
Slechte conditie
Om een betere conditie te krijgen zul je enig werk moeten verzetten. Een verbeterde conditie bouwt zich langzaam op. Oefeningen die je conditie verbeteren zijn stevig wandelen, joggen en Yoga. Je activeert hiermee je spieren en stimuleer je de vetverbranding.
Honger
Het onderdrukken van het hongergevoel is een van de grootste uitdagingen. Honger wordt vaak gezien als een boosdoener, maar kan ook juist een bondgenoot zijn. Als je het hongergevoel niet stilt dan gaat het lichaam vet verteren. Om de vetverbranding te stimuleren kun je je lichaam helpen door bepaalde voeding te nuttigen. Eet bijvoorbeeld koolsalade, broccoli, wortels, radijs en rapen. Eet geen chips, wafels of gefrituurde snacks.
Van jezelf houden
Leer om van jezelf te houden en denk aan de schade die obesitas aanricht en wat je je lichaam aandoet. Hierdoor kun je je vaak moed in praten en jezelf naar een nieuw niveau tillen. Het is prettig om te weten dat je je lichaam goed verzorgd en die positieve aandacht heeft ook weer een positieve werking op je algehele gezondheid. Door deze motivatie kun je makkelijker een dieet volgen en hou je een nieuwe levenswijze beter vol.
Zelfmassage
Jezelf masseren is een goede manier om je lichaam te verwennen en om je lichaam te versterken. Verder is het masseren ook erg goed voor je spieren, word je leniger en beweeg je daardoor makkelijker. Wat ook weer een positief effect heeft op de vetverbranding. Er zijn een aantal goed werkende Ayurvedische oliën die tevens de vetverbranding ondersteunen zodat je extra vetten kunt verbranden. Gebruik deze oliën alleen op advies van een gecertificeerde Ayurveda-arts om problemen te voorkomen en een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.
Zelf-exfoliatie
Exfoliatie is een hele populaire en effectieve manier die wordt beschreven in de Ayurveda om gewicht te verliezen. Je smeert hierbij een therapeutische poeder over bepaalde delen van het lichaam. Vervolgens ga je in een warm bad. Exfoliatie is erg effectief en gaat ook bepaalde bijverschijnselen van obesitas tegen. Denk daarbij aan overmatig zweten, onaangename lijfgeur en problemen met de huid. Verder bevordert het de doorbloeding en het verteren van vetten.
Gebalanceerd dieet
Voor een goed dieet kun je het beste de volgende drie stappen opvolgen om obesitas onder controle te krijgen:

1. Ayurvedische detox
Start met het ontgiften van je lichaam. Drink daarvoor iedere dag minimaal één glas warm water met daarin een theelepel honing en 4 druppels citroensap. Hierdoor kunnen vetcellen beter verbranden. Eet ook scherp, bitter en heet voedsel. Linzen, chana, gerst, honing, mosterdolie, sesamolie, bladgroente en shalirijst zijn heel voedzaam.

2. Calorie-rijk voedsel vermijden
Eet voedsel dat vers is en zo vetarm mogelijk is, maar ook rijk is aan vezels. Denk aan vers fruit en groenten zodat je lang fit en wakker blijft en beter vet verbrand.

Eet tijdens de lunch een volledige maaltijd die uit zo min mogelijk vet en koolhydraten bestaat. Drink geen alcohol, met name nadat je hebt gegeten. En eet tijdens het avondeten de helft van de hoeveelheid die je gedurende de dag eet en voeg hier wat meer vloeibaar voedsel aan toe. Eet geen gefrituurde snacks en als je erg moe en uitgeput bent kun je het beste zoet gedroogd fruit eten.

3. Yoga en Pranayama
Yoga is erg goed voor je lichaam en behandeld obesitas op alle aspecten. Yoga maakt je leniger, productiever en slanker. Yoga is geschikt voor iedereen en kan op iedere leeftijd worden gedaan. Yoga en meditatie helpen je met het beheersen van lichaam en geest. Yoga en Pranayama zijn erg effectief en wanneer je met regelmaat Yoga oefent is gewichtsverlies permanent.
Supplementen en kruiden
Ayurveda werkt vooral met kruiden en supplementen, maar ook volledige detox kuren en verjongingstherapieën om obesitas te behandelen. Deze supplementen worden voorgeschreven om vet te verbranden. Het is erg belangrijk dat je voorafgaand aan het gebruik van deze kruiden en supplementen het advies in wint van een gecertificeerde Ayurveda-arts. Zo kan perfect worden uitgevogeld welke kruiden en supplementen het meeste effect hebben in jouw situatie.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER