Ziekte van Parkinson: Ayurvedisch Perspectief

Ziekte van Parkinson: Ayurvedisch Perspectief

DELEN
 

De ziekte van Parkinson veroorzaakt een verstoring in de motorische bewegingen waardoor cellen die dopamine afgeven afsterven in de midden-hersenen. Waarom deze cellen afsterven is nog niet bekend. In de Ayurveda omschrijven we Parkinson als ‘Kampavata’. Kampavata is een pure Vata (een van de drie bio-humoren). En de aantasting van deze Vata zorgt ervoor dat we de symptomen in de motoriek zien, zoals het trillen.
Symptomen
Er zijn vier hoofdsymptomen bij de ziekte van Parksinon, namelijk:

1. Trillen danwel bibberen
2. Verstijving van de spieren
3. Langzaam kunnen bewegen
4. Instabiele lichaamshouding

Het bibberen is de meest herkenbare en meest bekende symptoom van de ziekte van Parkinson. Maar desondanks deze herkenbare symptoom heeft ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parksinson deze symptoom niet in de eerste fase van de ziekte. Dit volgt pas in een later en verder gevorderd stadium.

In het begin is de meest aanwezige symptoom vooral een verstoring in het evenwicht en verslechterd de motoriek. Later kunnen er ook problemen ontstaan rondom de denkkracht van de patiënt en is dementie een veelvoorkomend gevolg van Parkinson. Depressie is verreweg de meest voorkomende psychiatrische symptoom bij de ziekte van Parkinson. Andere symptomen zijn de afname van waarnemingen, moeite met slapen en emotionele stoornissen. De ziekte komt vooral onder oudere mensen vanaf 50 jaar voor. .
Oorzaak en patho-fysiologie
Hoe de ziekte van Parkinson zich precies manifesteert is nog niet duidelijk. Het is wel al duidelijk dat er vanwege ouderdom bepaalde degeneratieve veranderingen in ons lichaam plaatsvinden. Hierdoor sterven hersencellen af die dopamine aanmaken wat dan weer leidt tot het bibberen en andere ongecontroleerde bewegingen. Vata is verantwoordelijk voor tien lichaamsfuncties waarbij de motoriek dé belangrijkste functie is. Kapha, net als Vata een biohumor, stuurt de activiteiten van de Vata en zorgt ervoor dat er bij overbelasting wordt afgeremd. Op latre leeftijd raakt de Kapha haar energie langzaam kwijt waardoor de Vata meer kans krijgt overbelast te raken. Kapha is voornamelijk actief in de hersenen en Vata komt voornamelijk in ons zenuwstelsel. Zodra de Vata dat is aangetast zich in ons zenuwstelsel wortelt dan veroorzaakt deze het bekende bibberen en andere verstoringen in de motoriek. Deze aantasting heeft ook gevolgen voor andere delen van ons lichaam. Denk aan constipatie, insomnia en dementie. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk, maar er zijn al wel een aantal aanwijzingen te vinden dat de Vata een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.

Diëtaire risicofactoren: Wanneer je te veel en te vaak koude en droge voeding consumeert vergroot je de kans op het aantasten van de Vata. Denk aan het eten van geroosterde granen, snacks, bitter eten, frisdrank, kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen en andere synthetische ingrediënten. Vermijd deze en eet meer warm en licht gekruid voedsel. Fruit en melk zijn ook aanraders.

Risicofactoren in de leefstijl: Veel stress, emotioneel vermoeid, langdurig mentaal instabiel, veel nachtdiensten en laat naar bed, te lange blootstelling aan straling, hitte, droogte, kou en vervuiling, heel vaak reizen en veelvoudige langdurige inspanning verhogen de werking van Vata. Kijk dus zo min mogelijk televisie, speel minder video games, werk niet voortdurend achter elkaar achter een computerscherm en ga vaker sporten, yoga of mediteren.

Medicijnen en verslaving: Ieder medicijn die onze weerstand vermindert en ieder medicijn waarvan ons lichaam afhankelijk raakt dient ten alle tijden te worden vermeden. Met name medicijnen die je voor langere periodes moet gebruiken. Verslavingen als gevolg van alcohol zijn enorm schadelijk en zijn vatbaarder voor de ziekte van Parkinson. Rokers zijn minder vatbaar voor het krijgen van de ziekte van Parkinson. Echter is ook in de Ayurveda roken niet aangeraden omdat het wel de Vata stimuleert en verhoogt wat naast de ziekte van Parkinson ook andere schadelijke gevolgen kan hebben.
Diagnose
Het vaststellen van de ziekte kan niet met een laboratorium test. Artsen stellen de diagnose vast door middel van de medische geschiedenis en een neurologisch onderzoek.
Behandeling
Het behandelen van de ziekte van Parkinson via Ayurveda gebeurt in drie stappen.

Rasayana:
Rasayana is een verjoningstherapie die het veranderen van ons lichaam tegen gaat als gevolg van veroudering. Verder verbeterd het de kwaliteit en het functioneren van zwakke lichaamsdelen en oefent Rasayana een positief effect uit op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Er zijn verschillende Rasayana kuren beschikbaar, de Ayurveda arts schrijft zo’n kuur voor op basis van je gezondheid, aanpassingsvermogen en gezondheidsbenodigdheden.

Verlichting van de Vata:
De ziekte van Parkinson is een aandoening die voortkomt uit Vata. Er zijn verschillende therapieën beschikbaar die de Vata helpen te verlichten en zo de symptomen kunnen bestrijden. Deze therapieën bestaan uit vele kruiden en herbo-minerale middelen. Bij het kiezen van de juiste middelen kan een Ayurveda-arts je prima helpen om de Dosha weer in balans te brengen. Selectie van de juiste middelen vereist enorm veel kennis van de Ayurveda, koop dus niet zomaar zelf iets. Laat je echt goed adviseren en behandelen.

Middelen en supplementen voor een specifieke aandoening:
Moderne behandelingen schrijven voornamelijk levodopa en andere middelen die het dopamine-niveau omhoog krikken voor. Deze medicijnen verliezen hun werking naarmate de ziekte in een verder gevorderd stadium terecht komt. Verder kan er ook een complicatie optreden die bekend staat als dyskinesie. Dyskinesie is herkenbaar bij mensen met de ziekte van Parkinson als ongecontroleerde verkrampte bewegingen. Een middel die vanuit de Ayurveda wordt voorgeschreven en op natuurlijke wijze levodopa afgeeft is Kaunch.
Kaunch (Mucuna pruriens)
Kaunch wordt in de Ayurveda gebruikt voor het behandelen van de ziekte van Parkinson. Na de Kaunch-zaden goed te hebben geanalyseerd kunnen we tot de conclusie komen dat Kaunch een flinke dosis Levodopa bevat, maar ook alkaloïden zoals nicotine. Om het gebruik van Kaunch op een zo therapeutisch mogelijk en zo succesvol mogelijke manier te stimuleren is het belangrijk dat de Kaunch op een speciale manier worden bereid. Dit proces noemen we Shodhana en is het koken van de Kaunch in koeienmelk en malen en verwijderen we de schillen van de zaden. Verder wordt het blad (de cotydelonen) van de Kaunch apart gedroogd en gemalen. Deze bereiding is uniek binnen de Ayurveda en is van essentieel belang voor het veilig en effectief innemen van dit natuurlijke middel. Door Kaunch te koken gaan de trypsin-remmers kapot en vermindert dit de dosis Levodopa die in de Kaunch aanwezig is. Vandaag de dag zien we vergelijkbare medicijnen terug in de commerciële tak van de geneeskunde. Deze middelen worden gemaakt zonder Shodhana en hebben daardoor een minder positieve werking. Het is belangrijk dat je Kaunch gebruikt volgens de Ayurvedische methode voor een zo goed mogelijke werking. Vraag altijd eerst een Ayurveda-arts om advies en hulp voordat je Kaunch en andere Mucuna-producten gebruikt.

Wanneer je deze op de Ayurvedische methode bewerkte middelen neemt dan is dit een zeer sterk geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Verder biedt de Mucuna pruriens ook een verlichtende werking op de symptomen zoals insomnia, constipatie, dementie en problemen met de motoriek. Ayurveda maakt alleen gebruik van biologische en natuurlijke ingrediënten waardoor het veilig is in gebruik en het lichaam minder hard hoeft te werken om de chemische stoffen weer uit het lijf te werken. Dit is vooral stimulerend voor de lever en de nieren.

Bij ziektes waar je langdurige behandeling moet ondergaan is dit een absolute must en biedt de Ayurveda de beste alternatieve therapie op de moderne geneeskunde. Deze holistische manier van genezen door gebruik te maken van Ayurveda biedt niet alleen verlichting van de ziekte van Parkinson, maar heeft ook een positief effect op de lichaamsfuncties en de vitaliteit waardoor het ook nog eens de levenskwaliteit stimuleert.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER